top of page

Asian tuntijana asiantuntija


Blogi / Henrietta Karjalainen


 Paljonko pistät painoarvoksi asiantuntijatiedolle ihmisiin vaikuttamisen kategoriassa?Tiedonjaollinen mullistuma on viime vuosina mahdollistanut itse kullekin nopean tiedon haun ja saannin. Näppärällä hakukonenäppäilyllä saadaan silmiemme eteen valtavat määrät tietoa. Voisikin todeta, että maailma on tiedollisesti ehkä avoimempi kuin koskaan. Toisaalta samaan aikaan tieto on myös tarkoin varjeltu asia. Olemme keskellä tiedollista valtamerta – matkaamme siellä laivalla, jota meidän tulee ohjata tarttuen meille aiheellisiin ja tärkeisiin kalavonkaleisiin mutta välttäen juuttumasta karikolle.


Me ihmiset olemme tiedonjanoisia. Joskus ehkä malttamattomia. Mitä eroa onkaan tiedollisella pikavoitolla tai laajemman ymmärryksen tiedolla? Sanotaan, että jokin asia voi olla hyvä renki, muttei isäntä. Tiedon kanssa ei välttämättä kannata hätiköidä. Tiedon luonnetta tulee ymmärtää. Ole sinä tietosi isäntä eikä satunnainen vastaantuleva tieto sinun isäntäsi.


Pieni käytännön esimerkki toimintaketjusta tiedollisen pikavoiton parissa: jotain paikkaa kolottaa → ihminen haluaa nopean vastauksen ja etsii netistä syytä kolotukselle → tuloksena ihminen löytää liudan mahdollisia vakavia sairauksia → ihminen automaattisesti diagnosoi itselleen jonkin tai montakin näistä vakavista sairauksista.


Vaihtoehtoinen laajemman ymmärryksen tiedollinen ketju menisi näin: jotain paikkaa kolottaa → ihminen ottaa yhteyttä lääkäriin → lääkäri tutkii asiaa → kolotukselle löytyy realistinen syy ja järkevä hoitokeino + lääkäri osaa esittää asian siten, että ihminen ymmärtää sen ilman turhia kauhukuvia.


Tämän esimerkkipohjustuksen myötä tullaan seuraavanlaiseen päätelmään: tiedolliset pikavoitot usein houkuttelevat nopeuden ja helppouden perusteella, mutta epävarmuus ja mielen herpaantuneisuus ovat ilmeisen taattuja seuraamuksia. Asiat saavat hurjia mittasuhteita: kärjistettynä sanoen, pienestä kehollisesta särystä ollaan jo miettimässä testamenttia. Sen sijaan maltti ja perehtyneisyys tiedon hakemisen ja saamisen kanssa aiheuttavat vähemmän sinkoilua ja syöksyntää mielikuvituksen leikkikentällä. Asiantuntijan auttavaan käteen kannattaa tarttua – läsnäkontaktissa tai virtuaalisesti.


Nimikin jo kertoo, että asiantuntija tuntee asiansa. Myös yrityskehittämisen kontekstissa asiantuntija on takuuvarmin apu tuomaan perspektiiviä ja syväluotaavaa tietoa. Asiantuntijan ymmärrys tuntemastaan asiasta perustuu tiedolliseen ja taidolliseen historiaan aiheensa parissa. Senior-tason asiantuntijapätevyys on vielä kunnianarvoinen kirsikka kakun päälle. Meillä täällä Suomen Yrityskehityksellä onkin pitkän linjan tiimi, kurkkaa vaikka tästä.


Suomen Yrityskehitys julkaisee verkkosivuillaan Konsulttiblogi-sarjaa, joka toimii alustana, jossa konsulteillamme on upea mahdollisuus jakaa vuosien varrella sekä viime aikoina kertyneitä ajatuksia ja oivalluksia. Blogisarjan teemat liittyvät niin ajankohtaisuuksiin kuin teemoihin, jotka tuntuvat olevan pinnalla ajasta ja paikasta riippumatta. Tavoitteena on nostaa persoonia esiin ja antaa heille lava haltuun tärkeiden teemojen parissa.


Vuonna 2022 tahdomme jälleen tehdä osamme, jotta voimme auttaa sinua lukija saamaan tiedollisesta valtamerestä kalaverkkoosi sinua innostavaa, laajaa asiantuntijasisältöä. Tässä keinona toimii verkossa Konsulttiblogimme, sekä konkreettisena arjen apuna yritysten kasvun tukemiseen tähtäävät palvelumme. Verkostoidutaan!


Palataan pian Konsulttiblogin parissa.

Comments


bottom of page