top of page

Blogi - Kasvuyritys, minne olet matkalla?

Kasvuyritys, minne olet matkalla? - Neuvoja kansainvälistymiseen


Seppo Laine, Suomen Yrityskehitys Oy, 31.10.2017
Suomen maaperä ja asenneilmasto ovat suotuisia kasvuyrittäjille ja tämä on pantu laajasti merkille myös muualla maailmassa. Suomessa kasvuyrittäjyyden ympärille on muodostunut erinomainen yksityisten ja julkisten toimijoiden tukiverkosto. Suomen rajat tulevat kuitenkin nopeasti vastaan – kansainvälistyminen on kasvuyritykselle välttämätöntä. Kokosimme tärkeimpiä neuvoja kasvuyrittäjille kansainvälisen kasvun varmistamiseksi.Think Big! – Ja keskity olennaiseen


Ajattele tarpeeksi isosti ja ole järkevästi rohkea. Keskity vain olennaiseen. Ylimääräiset rönsyt syövät resursseja ja mutkistavat reittiä kohti määränpäätä. Luo selkeä strategia, jonka koko henkilöstö ymmärtää samalla tavalla. Määrittele tavoitteet ja sitouta henkilöstö niiden toteuttamiseen.


Kirkasta kilpailuetu ja tunne asiakkaasi


Hio liikeidea ja tuote/palvelu sellaiseksi, että pystyt löytämään selkeän, globaalin kilpailuedun. Tämä vaatii mm. markkinan ja kilpailutilanteen syvällistä ymmärtämistä. Kuuntele herkällä korvalla asiakkaitasi – mitä he todella tarvitsevat, kuinka myyt tuotteen? Hyvä pohjatyö on tärkeää! Puutteelliset tiedot markkinasta aiheuttavat väistämättä haasteita myynnin käynnistämiselle uudessa markkinassa.


Kokoa kumppanit


Kansainvälistymisessä hyvien kumppaneiden rooli on tärkeä. Paikalliset kumppanit ovat usein välttämättömiä ovien avaamiseksi kohdemarkkinassa.Muodosta kumppanuuksia myös muiden kasvuyritysten kanssa. Kaksi on aina enemmän kuin yksi. Yhdistäkää osaamisenne ja resurssinne. Kumppanuuksissa saman henkisyys ja sama arvomaailma ovat tärkeitä.


Rahoitus & tiimi - riittävätkö resurssit?


Varmista rahoituksen ja muiden resurssien riittävyys. Raha ei voi loppua kriittisessä vaiheessa. Jos etsit sijoittajia, yritä löytää sellaisia, joilla on muutakin annettavaa kuin raha.


Kokoa monipuolinen tiimi. Jaa vastuuta ja muista myös kuunnella henkilökuntaa ja kumppaneitasi. Et voi tehdä kaikkea itse! Huolehdi itsesi ja henkilöstösi jaksamisesta. Ihmiset tekevät bisneksen – pidä koneisto hyvässä kunnossa ja varmista, että sillä on yhteinen päämäärä, ja vahva tahto saavuttaa edessä siintävä maali.


Hallitustyöskentely kannattaa aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Yrittäjä ja toimitusjohtajakin kaipaavat ”selkänojaa” ja tukea!


Älä pysähdy!


Toiminnan on kehityttävä jatkuvasti ja vauhdin oltava luja kilpailussa pärjäämiseksi. Epävarmuus ja päättämättömyys ovat yhtä lailla kasvun esteitä kuin resurssien riittämättömyys tai puutteelliset verkostot.


Toimi!


Ennen kaikkea – myy! Kasvua ei ole ilman asiakkaita.

Comments


bottom of page