top of page

Tikkapinta Oy:n asiakastarina - Perheyrityksen säännöllisellä kehittämisellä kasvuun

Vuonna 2016 teollisuusmaalaukseen erikoistunut jyväskyläläisyritys Tikkapinta Oy löysi tiensä Suomen Yrityskehityksen riveissä toimivan konsultin Hannu Tolvasen luo. Ensimmäistä projektia työstettiin vuoden verran ja yhteen on palattu useat kerrat sen jälkeen.


Tikkapinta on perheyritys sanan parhaimmassa merkityksessä. Perheenjäsenet työskentelevät yhdessä ja vahva yrittäjähenki on läsnä kaikessa tekemisessä. Toimistosta siirrytään luontevasti kesken päivän halliin ja sitten takaisin toimistolle, mikäli tilanne niin vaatii.”Tikkapinta Oy:ssa on samankaltaista asennetta, kuin Etelä-Euroopan perheyrityksissä, joissa ihmisiä on kolmessa polvessa; jos asiakas tarvitsee sunnuntaina palvelua, he tulevat töihin.”

-Hannu Tolvanen, konsultti


Kuvassa Tikkapinta Oy:lta Anna Hepomäki, Jouni Hepomäki ja Joel Olkkonen

Projektien suhteen tavoitteet olivat selkeät jo kättelyssä: yritys halusi kasvaa, kehittyä ja samalla kaksinkertaistaa liikevoittonsa.


Kasvutavoitteiden toteuttamisessa lähdettiin liikkeelle hyvin konkreettisesti toimitiloista. Hannu auttoi pääomavuokrasopimuksen teossa ja kohta jo muutettiin.


Pian sen jälkeen vuorossa oli tuotantotilojen uusiminen, joka luonnollisesti on vaativa projekti sekä ajallisesti että taloudellisesti. Investointiin valmistauduttiin hakemalla rahoittajia. Rahoittajamateriaalit hiottiin yhdessä kuntoon ja konsultti oli yrityksen tukena paikalla myös itse rahoitusneuvotteluissa.


Uusien tuotantotilojen jälkeen päästiin seuraavan projektin pariin, kun Tikkapinta alkoi toteuttamaan osittaista sukupolvenvaihdosta. Hannu oli mukana vaadittavien papereiden laatimisessa ja arvonmääritysprosessissa. Mukaan liittyi luonnollisena jatkumona myös ostoon vaadittavien taloudellisten järjestelyiden kanssa avustamista.”Jo ensitapaamisesta ja -palaverista lähtien tuntui, että tämä projekti viedään maaliin ja tästä tuleekin jotain, kun ollaan ammattilaisen kanssa tekemisissä. Jokainen on saanut tehdä sen mitä osaa, me olemme saaneet keskittyä töihin ja Hannu on hoitanut oman osaamisalueensa.” - Esa Isotalo & Anna Hepomäki, Tikkapinta OyVarsinaisiin hankaluuksiin ei projektien tiimoilta juurikaan törmätty, mutta suurehkojen hankkeiden luonne vaatii aina omanlaista tarkkuutta ja ne vievät paljon aikaa. Ajan varaaminen yksityiskohtien sumplimiseen kuitenkin kannattaa, sillä virheet voivat käydä kalliiksi.


Kuten kaikki menestyvät yritykset, Tikkapinta hakee toiminnalleen jatkuvaa pientä kasvua. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että Hannu on mukana parin vuoden ajan kehittämässä yrityksen myyntiä ja markkinointia. Toimenpiteet ovat hyvin konkreettisia, esimerkiksi asiakaskunnan kasvattamista ja nykyisten harvaostoisten asiakkaiden aiheuttamien riskien minimoimista.”Tulevaisuuden suunnitelmia, esimerkiksi markkinointia miettiessä oli alusta asti selvää, että Hannu tulee olemaan tekemisissä mukana.” - Anna Hepomäki, Tikkapinta OyHannun osaaminen sopi yrittäjäperheen nopeatempoiseen arkeen kuin nenä päähän, sillä häneltä löytyy laaja-alaisesti kokemusta pk-sektorin liikkeenjohdosta ja yrittäjyydestä. Pk-yrityksistä puhuttaessa toimintojen hajauttaminen ja eriyttäminen eivät yleensä ole mahdollisia vaan osa-alueet kytkeytyvät toisiinsa: jos puhutaan markkinoinnista, puhutaan samassa keskustelussa myös rahoituksesta. Hannun kokonaisvaltainen ymmärrys ja monialainen osaaminen yrittäjyyden saralta on eduksi juuri tässä.”On paljon yrittäjiä, jotka eivät pitkällä tikullakaan koske mihinkään, missä on konsultti-sana. Koetaan, että me vain viemme heidän aikaansa ja tehdään paperinmakuisia, hyödyttömiä juttuja. Olen samaa mieltä siitä, ettei tuossa ole mitään järkeä. Tärkeää on tehdä sellaisia töitä ja hankkeita, jotka ovat oikeasti vaikuttavia ja joista yritys hyötyy aidosti.” - Hannu Tolvanen, konsulttiPerheyrityksen arjessa itse toiminnan pyörittämisellä on luonnollisesti suurin rooli ja projektit toteutettiin tämä huomioiden – tehokkaasti, ajankäytöllisesti fiksusti ja mahdollisimman mutkattomasti. Asiat keskusteltiin läpi ja yksilötyötä hyödynnettiin, kun se oli mahdollista. Tämä varmisti sen, ettei yrittäjien aikaa uhraudu turhiin palavereihin ja workshopeihin silloin, kun niille ei ole aidosti tarvetta.”Niissä osa-alueissa, joille ei ole aikaa tai joita ei osaa, kannattaa hyödyntää ulkopuolista apua - ei kannata yrittää tehdä kaikkea itse vaan keskittyä siihen, missä on parhaimmillaan ja mistä tulee rahaa.” - Hannu Tolvanen, konsulttiYksikään konsultti tai projekti ei tuota tulosta ilman tekevää ja ammattitaitoista yritystä. Tikkapinta Oy:n tapauksessa työnjako oli selvä. Yrittäjien raudanluja ammattitaito oli avainasemassa projektien toteutuksessa ja Hannun rooli konsulttina oli tukea asioissa, jotka eivät olleet heidän vahvinta osaamistaan tai joille heillä ei ollut varattavissa tarpeeksi aikaa. Tällä tavalla yhteistyö saatiin pelaamaan ja tavoitteet saavutettiin – tai jopa ylitettiin.”Olemme saaneet Hannulta tietoa ja taitoa niihin asioihin, joita emme yksin olisi osanneet lähteä tekemään. Hankkeet ovat olleet isoja ja investoinnit suuria – Hannu on ollut korvaamaton apu.” - Anna Hepomäki, Tikkapinta OyKuvassa Tikkapinta Oy:n Jouni ja Anna Hepomäki


Comments


bottom of page