Sisällytä ainakin nämä: rahoitusesityksen salat - lataa ohjeet!
top of page

Sisällytä ainakin nämä: rahoitusesityksen salat - lataa ohjeet!

Esitysmateriaali rahoituksen hakemiseen voi tuntua pieneltä murheelta, mutta sen valmisteluun kannattaa varata aikaa ja ajatusta. Hyvin rakennettu rahoitusesitys viestii selkeästi ja faktoihin pohjautuen yrityksen tavoitteista, nykytilanteesta, rahoitustarpeesta sekä resursseista, vakuuttaen sijoittajat ja rahoittajat siitä, miksi yritykseen kannattaa sijoittaa.

Listasimme viisi konkreettista asiaa neuvoineen: nämä asiat löytyvät jokaisesta toimivasta rahoitusesityksestä. Lataa viiden kohdan opas itsellesi maksuttomasti tästä.


Ps. Saatatte huomata, ettei tuote- tai palveluesittelyä ole sisällytetty listaukseen. Lähtökohtaisesti yritykset muistavat esitellä tuotteen tai palvelun, johon rahoitusta haetaan. Kysymys kuuluukin, miten muuttaa maailmanluokan tuote-esittely rahoitusesitykseksi. Listamme toivottavasti antaa vastauksen. Tiivistettynä: älä unohda yritystä tuotteen tai palvelun takana.


Kun pääasiat ovat kirjattuna materiaaleihin ja olet niihin tyytyväinen, on aika valmistautua itse esitystilanteeseen. Tässä muutamia vinkkejä:


1. Muista, että kuulijat ovat ihmisiä.

Siitä huolimatta, että esityksen tarkoitus on vakuuttaa sijoittajat ja rahoittajat faktoihin nojaten, ei ihmisläheistä näkökulmaa voi sivuuttaa. Kerro asiat mielenkiintoisesti omilla sanoillasi.

Päätarkoitus ei ole viihdyttää, mutta mielenkiintoinen, inhimillinen lähestyminen on hyvä lisä rahoitusesitykseen. Persoonasi saa näkyä, sillä loppujen lopuksi sijoituksen varmistumisessa on kyse myös henkilökemioiden kohtaamisesta.



2. Huomioi tilaisuuden tyyli.

Erilaisia rahoitustapahtumia on paljon, vaihdellen yksityisistä tapaamisista pidempiin rahoitusesityksiin tai kilpailuihin, jossa pitchaukselle on varattu aikaa minuutti. Huomioi tilaisuuden tyyli ja mukauta esityksesi siihen: pidemmissä rahoitusesityksissä asiat voi käydä monelta kantilta läpi, lyhyissä pitchauksissa kannattaa keskittyä kaikista tärkeimpien asioiden viestimiseen viihdyttävästi, räikeästikin.


Aina ei ole mahdollista tietää, ketä yleisössä on. Sen vuoksi rahoitusesityksessä kannattaa huomioida monenlaiset tarpeet. Mieti, mitä enkelisijoittaja, joka etsii uutta intohimoprojektiaan, haluaa kuulla yrityksestänne. Tasapainota esitys varmistamalla, että tuot selkeästi esiin myös asioita, jotka miellyttäisivät isompaa tahoa edustavaa rahoittajaa, joka saa palkkaa esitysten kuuntelemisesta – tämä on kahdeksas hänen kuulemansa esitys tälle viikolle. Mitä hän haluaa tietää?



3. Ainutlaatuisuus.

Tee selväksi, miten ratkaisunne tai yrityksenne poikkeaa muista. Sijoittajat ja rahoittajat tarvitsevat konkreettisia perusteluja sille, miksi yrityksenne tulee menestymään. Näytä, miksi yrityksenne on ainutlaatuinen.


Muiden jalanjälkien kopioiminen harvoin toimii pidemmällä tähtäimellä. Ainutlaatuisuuden kirkastaminen esitykseen valmistautuessa on hyvä aivojumppa myös yrityksellenne itsellenne – jos ette itsekään tunnista erottautumistekijää, edessä on kivikkoinen tie.



4. Esiinny.

Olet yrityksen edustaja, kasvot ja puhemies. Esiintymistilanteessa ei ole pakko heittäytyä stereotyyppiseksi myyntimieheksi tai vetää vuoden stand-up -showta, mutta saadaksesi yleisön aidosti kuuntelemaan ja kiinnostumaan, kannattaa esiintymiseen panostaa.


Monotoninen, suoraan materiaaleja lukeva esiintyjä ei vakuuta. Keskity selkeään ulosantiin, reippaaseen ja kuuluvaan ääneen, katsekontaktiin. Puhu yleisölle, älä esityksellesi. Kyseessä on perusasiat, jotka on opittu varmasti jo moneen kertaan. Mikäli esiintyminen ei ole työssäsi arkipäiväistä, muista harjoitella tilannetta.


 

Yrityksen rahoitustarpeisiin on olemassa monenlaisia ratkaisuja ja monissa tapauksissa varsinaista rahoitusesitystä ei ole tarpeellista edes pitää. Tällaisia vaihtoehtoja ovat muun muassa useat rahoituksen tuki- ja lainamuodot. Nämä ovat hyviä ratkaisuja esimerkiksi kehitysprojektien tai suurien hankkeiden toteuttamiseen.


Mikäli yritykselle on kuitenkin kannattavampaa etsiä rahoitusta rahoituskierroksen avulla, kannattaa sen kanssa olla ajoissa liikkeelle. Voit tutustua rahoituskierroksen kulkuun tarkemmin täältä. Kierroksen pituus vaihtelee paljon ja oikean rahoitustahon tavoittamiseen voi toisinaan mennä vuoden päivät.


Autamme mielellämme yritystänne kartoittamaan parhaimman vaihtoehdon rahoituksen hankkimiseen. Halutessanne olemme mukana koko matkan ajan ja autamme toteutuksen kanssa.


Psst! Muistathan myös Rahoituspaneelin. Tilaisuus antaa yrityksille mahdollisuuden laittaa esitystaidot käytäntöön ja astella rahoittajien ja sijoittajien eteen asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä viimeistellyn esityksen kanssa. Kerromme mielellämme lisää - osallistuminen on yrityksille maksutonta.


Tulevat rahoituspaneelit:

8.6. Jyväskylä

5.8. Rallipaneeli, Jyväskylä



Tarvitsetteko apua yrityksen rahoitusasioiden tai rahoituksen hakemisen kanssa?


Ole rohkeasti yhteydessä, autamme mielellämme:


Piritta Relander

Palvelupäälikkö

040 702 0745


bottom of page